Culinaire Rit 2019


Het is zondagmorgen 09.30uur wanneer een groep motorrijders met duo het terrein van boerderij 'de Hippe Koeien' oprijdt. We worden warm onthaald door Carolien Hupkes. Op het terras worden we vergast op koffie en dikke plakken natte boerderij-cake.
Carolien zit niet om een praatje verlegen en van een stugge boer'n dochter is geen sprake.
Ze vertelt over de geschiedenis van de boerderij, die eerst elders stond met een andere naam en dat zij met haar broer de 5e generatie boeren zijn in dit bedrijf. Ook vertelt ze over hoe de organisatie van dit melkveebedrijf in elkaar steekt en waarom. Dit leidt tot een debat over opvattingen en inzichten over het melkveebedrijf en de keuzes die zij hebben gemaakt.
Al snel passeren de intolerantie en onwetendheid van 'het publiek' de revue met als triest hoogtepunt de bezetting van het boerenbedrijf in Boxtel. Door de actie van de mileuactivisten leidt die boer tonnen schade om nog maar niet te spreken van de angst bij andere agrariërs over de vooroordelen en ondoordachte acties.
Carolien vertelt hoe de avond na de actie in Boxtel plotsklaps 2 dames met teckel aan de poort verschenen die wel eens wilden kijken hoe het er aan toe gaat op de boerderij. Haar dochter vroeg haar of ze nog wel veilig naar bed kon. Dàt kan toch niet de bedoeling zijn?

Inmiddels is vader ook aangeschoven. De groep gaat in 2 ploegen het bedrijf over maar niet nadat we blauwe hoesjes over de schoenen moesten doen. Om besmetting van de koeien te voorkomen! In de stal/schuur wordt ons uitgelegd hoe secuur men met het vee om gaat. Je ziet het er niet aan af, maar het menu van de koe wordt precies afgestemd op wat de koe aan extra versterking nodig heeft. Een centrale plaats in de stal wordt gevormd door de 2 melkrobots. Zo leer ik althans dat een uier uit 4 kwartieren bestaat, die door de robot stuk voor stuk uitgemolken worden. Er mag geen melk achterblijven omdat dat uierontsteking van veroorzaken! Voordat er gemolken kan worden worden de spenen stuk voor stuk gereinigd en ook wordt gemeten hoe de melk en de koe er bij staat. Zo weet je robot al voordat er gemolken wordt of de koe gezond is en gemolken kan worden. Al de tijd dat de koe door de robot behandeld wordt, krijgt ie zijn krachtvoer en loopt ie ook niet weg. Is het melken klaar, dan stopt het krachtvoer en vertrekt de koe de stal weer in.

Weer buiten gekomen komen we bij de kuilvoeropslag. Mij viel op dat kuilvoer op een berg ligt. De boer mengt dat voer zelf door verschillende soorten kuilvoer te combineren en achter de tractor hangt een grote mixer die alles netjes door elkaar mengt.

Dan brengen we een bezoek aan de kalveren, die weer aparte verzorging krijgen en eigen voer. Als laatste brengen we een bezoek aan de computerruimte. Daar worden alle gegevens van de koe die uit de robot komen verzameld en verwerkt. Het is zelfs zo dat wanneer de dierenarts komt, hij eerst naar de computer kijkt voor een anamnese van de zieke koe. Met die informatie kan hij de koe nauwkeurig onderzoeken en de diagnose stellen. Voor onze groep is dit het einde van de rondleiding en we bedanken voor de gastvrijheid en de uitleg over dit boerenbedrijf.

Dan rijden we (per ongeluk) in een lange colonne over voor mij onbekende weggetjes richting clubhuis, waar de tafels gedekt staan. Gerard en Anneke hebben zich uitgesloofd voor een fris voorgerechtje dat we ons goed laten smaken.
We stappen na verloop van tijd op voor een toer door de Liemers. Een goed uur later arriveren we in Tolkamer waar we bij restaurant de Swaenebloem neerstreken. Eerst op het terras voor een drankje en daarna de hoofdmaaltijd. Rond een spies heerlijk gekruid en gegaard rundvlees kregen we verse groenten, gegrilde aardappeltjes en patat. We lieten het ons goed smaken waarna de laatste etappe ons naar het clubhuis terug bracht.
Opnieuw werden we daar verrast door onze top-chef Gerard, die een smakelijk dessert had samengesteld: vanille-ijs met warme kersen, verse bavarois en vers fruit. Ter afsluiting van de rit was er koffie met bonbons.

Opnieuw kunnen we terugkijken op een dagvullend culinair evenement, waarvan een foto-impressie op de site geplaatst is.
Onder dankzegging aan Ben Stortelder en Clary, Gerard en Anneke Reijmer en Lucy en Willie Hendriks.