Nieuws

MAG-Nieuws- Zuiderdijk open

19 juni 2024

 

ZUIDERDIJK: OPEN!

De Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen gaat in de weekenden weer open voor motorrijders: de Raad van State heeft de in mei 2021 ingevoerde motorweekendafsluiting geschorst. Een glansrijke overwinning voor de MAG én voor motorrijdend Nederland. Aanstaande zaterdag vieren we het feest met een heropeningsrit over de dijk!

 

De rechtbank was in dit hoger beroep niet mals in haar oordeel over het verkeersbesluit. De gemeente heeft geen inzicht kunnen geven in de hoeveelheid klachten waar de afsluiting op gebaseerd was, wist niet van wie de klachten afkomstig waren en waar precies over geklaagd was. Ook was het verkeersbesluit niet door verkeerskundige stukken onderbouwd. Verder zijn naar het oordeel van de rechtbank “de (subjectieve) klachten van omwonenden over motorfietsen op de Zuiderdijk in het evaluatierapport niet geobjectiveerd, maar slechts door middel van een enquête vastgelegd. [...] Het college had geluidsmetingen moeten uitvoeren en moeten onderzoeken of die metingen kunnen leiden tot de conclusie dat motorfietsen te veel geluid op de Zuiderdijk produceren.”

Het bezwaar dat de MAG al in 2021 tegen de afsluiting aantekende, is volgens de Raad van State onterecht afgewezen. Drechterland moet ons bezwaar nu binnen zes maanden opnieuw beoordelen. Daartoe moet de gemeente eerste nulmetingen uitvoeren. Zonder metingen die uitwijzen dat motorfietsen ter plekke teveel geluid produceren, kan er geen sprake zijn van een afsluiting. Dat is een belangrijk element van deze uitspraak: het wordt wegbeheerders zo knap lastig gemaakt om wegen voor motorrijders af te sluiten. Vanzelfsprekend kan de MAG tegen het nieuw te nemen besluit van de gemeente direct weer in beroep gaan.    

Voor deze hoger-beroepszaak kreeg de MAG steunbetuigingen van onder meer Motor.NL, MotoPlus, KicXstart, LOOT, RAI Vereniging, Motormeiden en de KNMV. Daarmee stond de organisatie er namens minstens 350.000 Nederlandse motorrijders. Goede zaak! Wil je de MAG ook direct steunen? Word dan lid op www.motorrijdersactiegroep.nl. En wil je dat deze dijk en alle andere wegen open blijven? Hou dan rekening met je omgeving als je er rijdt. Andere motorrijders zijn je er dankbaar voor.

HEROPENINGSRIT: Zaterdag 22 juni, 12:00
Aanstaande zaterdag organiseert de MAG samen met de regionale motorclubs MC West-Friesland en Route 506 een heropeningsrit. Deelnemers welkom! We vertrekken om 12:00 bij de McDonald’s Hoorn, Kleine Wijzend 1, 1647 DT Berkhout. Op de plaats van het eerste - mogelijk al verwijderde - verbodsbord knippen we het lint door. De rit eindigt rond 13:00 bij Reggie’s Snackhouse, Sluisweg 4A, 1601MB Enkhuizen.

https://www.motorrijdersactiegroep.nl/lid-worden

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen