Historie

Motorclub ASOM.....een stukje geschiedenis.......

Logo_ASOM_1971.jpg

Het was in het najaar van 1970. Zoals de afgelopen maanden gebruikelijk treffen zich een handvol motorrijders op een parkeerplaatsje ergens op de Posbank bij Rheden. Daar staat ook een koffietentje en komen zoals altijd de sterke motorverhalen los. Ze rijden dan vaak als een gesloten groepje daarna een rondje Veluwe, Betuwe of Montferland. In de weekends bezoeken ze graag als motorliefhebbers ook motorwedstrijden in Nederland als wel in Duitsland. Voor de komende wintermaanden kiezen ze als uitvalsbasis chauffeurscafé  “Het Witte Huis” van Piet Wacki in Duiven. Die is erg gastvrij en verleent hen op de vrijdagavond graag onderdak.

Het pand bestaat nog steeds maar jarenlang was er later Guus Boland Woninginrichting gevestigd, terwijl Piet Wacki een nieuwe slijterij heeft geopend in een pand vlak achter zijn oude Café.

In het voorjaar van 1971 besluit het groepje wat meer en beter contact met elkaar te houden en spreken af dat ze gaan onderzoeken of de vriendschapsrelatie een hechtere basis kan krijgen. Dat idee wordt verder uitgewerkt en ze besluiten om een echte motorclub op te richten en zich dan ook te gaan aansluiten bij de landelijke KNMV in Arnhem. Dit groepje van het eerste uur bestaat uit : Frans Visser, Peter van Ek, Theo te Boekhorst, Jan van den Boom, George Welting en Bob Wagenvoort.  John Visser was nog net te jong om als lid te kunnen worden ingeschreven en is de eerste jaren aspirantlid, maar dat zal de komende 46 jaar nog zeker veranderen…

In de flat van George Welting tekenen ze de oprichtingsovereenkomst en dat was op 26 juli 1971. Motorclub MC ASOM  (Allemaal Stapel OMotorrijden) is een feit. Daarna volgt het proces van opstellen van de Statuten en een huishoudelijk reglement. Ze besluiten zelfs het advies om een Koninklijke goedkeuring aan te vragen op te volgen. Dit heeft juridisch gezien een aantal voordelen.

De pas opgerichte motorclub gaat voortvarend te werk en organiseert allerhande evenementen, zoals een dagje per motor naar Zandvoort en Scheveningen, een dagtrip naar Baarle-Hartog en Baarle-Nassau in Brabant en bezoeken op zondagmorgen aan de dierentuin in Kaiserberg bij Essen waar op de grote parkeerplaats tot 13.00 uur een flinke motormarkt wordt gehouden.

1e_ordonans.jpg
Eerste Ordonans oktober 1971
1974_maart_Batavierentreffen_003.jpg
Batavierentreffen bij het EMM schuttersgebouw in Ooij 1974
1982_rally_Limb_Duitsla_Belgie_003.jpg
Rally Zuid Limburg 1979

Onderwijl gaan de motorliefhebbers verder met hun hobby en organiseren tal van activiteiten voor ook andere motorrijders in de regio. Al gauw wordt daarna het eerste z.g. Batavierentreffen gehouden en dat sloeg heftig aan. Op het terrein van de schutterij EMM in Ooy treffen zich honderden (!) motorliefhebbers met tent en overig kampeermateriaal om een genoeglijk weekend in en om het schuttersgebouw door te brengen. Helaas, het treffen ging na een paar jaar aan zijn eigen succes ten onder, in 1974 was er een record aantal deelnemers van bijna 800 en dat was haast niet meer te behappen.

In het jaar 1978 werd de allereerste ASOM Rally gehouden. Dat was een clubrit met aansluitend overnachting op een kampeerboerderij op het eiland Texel. In de jaren daarna werd dat een meerdaags evenement met tal van opdrachten onderweg en twee overnachtingen in een of andere kampeerboerderij. En de clubkok Ben Stortelder zorgde elk jaar weer voor een voortreffelijk diner op de zaterdagavond. En wie een week later na het punten tellen daaruit als winnaar te voorschijn kwam kon rekenen op eeuwige roem en een fraai aandenken! De Rally werd daarna nog 29 keer ononderbroken georganiseerd met elk jaar weer de nodige hoogtepunten. Meest succesvolle Rally ging in 1993 naar het Friese Oudemirdum met een opkomst van ruim 70 deelnemers. 

Op zaterdag werd toen de Elfstedentocht per motor verreden en op zondag de Elfmerentocht, met prachtige routes die van een plaatselijke club konden worden overgenomen. Iedere deelnemer kreeg bovendien een eigen enveloppe met een tweetal Friese spreekwoorden die zo goed mogelijk vertaald dienden te worden…De eerste drie finalisten kregen uiteraard een zeer passende Friese beloning!

Op die manier werd in welhaast alle streken van Nederland ooit een keer een ASOM Rally georganiseerd. Later bleek wat voor enorme educatieve invloed daarvan is uitgegaan! Tijdens de ASOM Rally was er behoorlijk tijd ingeruimd om een excursie in de regio te houden.

Een greep uit een paar treffende onderwerpen zijn: de Oosterschelde Stormvloedkering in aanbouw bij Burgh Haamstede Zeeland, de zeehondenopvang van Lenie ’t Hart in Pieterburen, de grote radiotelescoop in Dwingelo,de Sint Pieter mergelgrotten in Maastricht, de (nagebouwde) steenkoolmijnen in Valkenburg, het havengebied in Pernis en de Botlek. En verder de hele streek rond Giethoorn en de Weerribben, het zoutmuseum in Delden, het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, de kazematten in Kornwerderzand, de watermolens in Noord Holland, de hunebedden van Drente, de vestingstad Bourtange in Groningen en het heropende diamantmuseum in Grobbendonk. Voorwaar, geen wonder dat de ASOM Rally jaar in jaar uit op een enorme opkomst kon rekenen.

1980_rally_Drenthe_004.jpg
Vertrek naar Rally Drenthe 1980
1979_Eifel_winterkamperen_024.jpg
Eifel winterkamperen 1978
1979_Eifel_winterkamperen_027.jpg
Eifel winterkamperen 1978

Grootste aantal leden ooit bedroeg 160 stuks en dat was zo in het midden van de jaren 80.

Door de kleine maar harde kern van zijspanrijders werd diverse malen een z.g. Wintertreffen georganiseerd, afwisselend naar het Sauerland en de Duitse Eifel. Eerste keer vond plaats in 1978 naar de camping van Frau Helga in Landkern, vlakbij Cochem. Het kouderecord staat nog steeds op -17 graden, de tenten stonden stijf bevroren maar door de alcoholdamp werden die goed geconserveerd…

Helaas hebben ook meerdere motorvrienden, al of niet in het harnas, het leven gelaten en vrijwel altijd was er wel een ASOM-delegatie aanwezig om de overleden vriend op zijn laatste reis te begeleiden, waarbij meestal een vast clublid namens ASOM een passend  “In Memoriam” uitsprak.

Af en toe werd er een onderdelen-rommelmarkt georganiseerd waarbij een ieder zijn overbodige motorspullen kon inbrengen om te verkopen.

Heel wat jaren werd er ook een vermakelijke Sinterklaasavond gehouden. Uiteraard met in de hoofdrol een van de leden als Sinterklaas en een paar Zwarte Pieten en het was keer op keer een uitdaging hoe snel Sinterklaas onder de tafel was te krijgen met het nodige bier….

DSC4688.JPG
Sinterklaas 1976

Op motorgebied was er niet zoveel keus : globaal was het rijdend bestand 40% BMW, 40% Honda en de rest hier en daar een Engelse BSA, Norton of Triumph en een enkele Moto Guzzi, een Laverda of een Ducati. Ooit een keer is tijdelijk de naam ASOM voor één enkele dag veranderd in ASOK. Die dag was een groot aantal leden aanwezig om de handen uit de mouwen te steken bij de herbouw van de garage van een van de leden. Die was op Sinterklaasavond 1980 totaal uitgebrand met een zestal verloren gegane motoren. Op een Zaterdag in het voorjaar van 1981 stonden er een tiental kruiwagens klaar om een hele berg zand de tuin in te kruien, vandaar de naam: Allemaal Stapel OKruiwagens…

Een aantal jaren heeft ASOM de eigen leden die aan motorwedstrijden mee deden gesponsord met een bescheiden bijdrage uit de fooienpot. Daarmee konden dan soms wat duurdere onderdelen worden aangeschaft. Er waren een paar leden die actief waren op het gebied van motorsprint en een aantal die de trialkunst bedreven, evenals een enkeling die aan wegracen deed.

reijmer.jpg
DSC5147.JPG


Wat betreft de onderkomens kan nog het volgende worden opgemerkt: Toen het verblijf in Het Witte Huis in Duiven eindigde werd uitgeweken naar Café Staring in Ooij en daar heeft ASOM 15 jaar haar clubhuis gehad. Eigenaar Geert Staring was altijd een eerste klas gastheer! Daarna kwam het theorielokaal van Wim van Dick in Zevenaar in beeld. Vervolgens Café Van Aalst in Oud Zevenaar en daarna werd voor een korte periode onderdak gevonden bij Rugbyclub De Duuvels op het Hengelder. Ruim 22 jaar na de oprichting in 1971 kwam eindelijk de definitieve oplossing in beeld van een echt eigen clubhuis en dat idee werd met open armen ontvangen. We kregen de tip aangereikt om een voormalig vierdelig bedrijfslaboratorium in Doetinchem gratis over te nemen, mits de club het met eigen mensen demonteerde en transporteerde naar Zevenaar. Van de Gemeente Zevenaar werd alle mogelijke medewerking verkregen en de grond aan de Edisonstraat kon voor precies één gulden worden verkregen…. Helaas moest wel geaccepteerd worden dat diezelfde Gemeente Zevenaar de allereerste partij zou zijn om voor hetzelfde bedrag die grond ooit weer terug te kopen als de omstandigheden dat nodig zouden maken. Van dat alles werd een heuse notariële akte opgemaakt zodat aan alle wettelijke verplichtingen kon worden voldaan, inclusief de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dat fraaie clubhuis werd met man en macht opgebouwd en voorzien van alle aansluitingen die nodig zijn, zoals gas, water, electra, telefoon en de riolering. In 2014 werd er zelfs WiFi aangelegd zodat het inmiddels populaire en niet meer weg te denken internet beschikbaar werd.

1980_rally_Drenthe_026.jpg
Vertrek clubhuis Staring naar Rally Drenthe 1980
25.jpg
Bouw clubhuis 1993


Tot slot nog een kort overzicht van de diverse leden die voor korte of langere tijd al hun vrije tijd hebben besteed aan het voorzitterschap van ASOM :

Frans Visser (2x), Jan de Rooij, John Visser (3x), Huub Ammerlaan, Michiel Draaijer, José van Gelder, Peter van Ek, Wim Fransen, Martin Booijman, Ben Rikken, Jan van den Berg, Gert Jan van Herpen en Henk de Haas.

Zevenaar, Juni 2017