Oliebollenrit 100km

Over dit evenement

Categorie
Toerrit - Besloten, alleen voor MC-ASOM leden
Organisator
Toercommissie
Datum en tijd
17 dec. 2023 12:00 - 17:00
Locatie
MC-ASOM, Edisontraat 3, Zevenaar

Het is eind november: je kijkt naar buiten en hoopt op een zonnetje of op zijn minst een droge dag, maar buienradar is onverbiddelijk. Het regent niet maar miezert continu. De temperatuur, daar kun je tegen kleden, maar dat uitzichtloze trieste mistige weer ontneemt je alle lust om je motorfiets nog een keer dit jaar van stal te halen.

Vanwege al die regen blijkt code geel afgekondigd te zijn voor wat betreft de waterstanden in de rivieren en dat triggert je als oprechte oliebol (liefhebber). Dat zullen we wel eens even zélf ervaren. Vandaar dat de oliebollenrit 2023 een inspectie is van onze dijken in de regio en of er hier en daar zelfs sprake is van kwelwater. 
Daarom starten we eerst met de oude dijken bij oud Zevenaar om vervolgens achterlangs Groessen richting de pont bij Huissen te gaan. Wachtend op het veer schiet je de zwaar filosofische Hymne van drs. P te binnen, ik zal jullie bij deze dan ook niet de tekst onthouden.

“Wij zijn hier aan de oever van een machtige rivier
De andere oever is daarginds, en deze hier is hier
De oever waar we niet zijn, noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland”

Na een veilige overtocht gaan we over de dijk richt Angeren. Zo te zien is het water wel hoog maar alles lijkt in orde, dus maken we een doorsteek richting Driel om daar de Neder-Rijn te checken.  Binnendijks blijken de landerijen redelijk blank te staan. Op de dijk bij Driel rijden we richting Opheusden, de stuwen staan open dus er is op dit moment geen spraken van een verhoogde alarmfase. Overigens rijden we hoog en hopelijk droog een lekker bochtige route. Bij Opheusden steken we over richting Dodewaard, omdat we de Waal ook in de gaten willen houden. Na een klein stukje dijk gaan we de binnen landen in richting Oosterhout. Er wordt aan de dijk gewerkt dus dat houden ze daar wel in de gaten. In Oosterhout kunnen we de Waaldijk weer op. Met wat gekronkel door Lent komen we weer terug op de Waaldijk tot aan het veer van Pannerden. ( in dit geval zitten we dus aan de overkant, aldus drs. P)

Bij Pannerden rijden we over de nieuwe dijk (ook wel het circuit van Pannerden genaamd) richting Lobith, echter net voorbij Herwen kunnen we een vergeten dijkje mee pakken om daarna de oude dijk richting Herwen te nemen. Vervolgens rijden we richting Babberich en daarna richting Beek. Dan slaan we linksaf de Ravenstraat in richting de Plok. Gelukkig ziet het hier minder drassig uit dan in de Betuwe. Dus op naar de laatste meters richting clubhuis, waar we kunnen genieten van verdiende oliebollen. Met de geruststellende gedachte dat we ondanks de regen en drassigheid , binnen, droog de feestdagen te gemoed kunnen zien.

Na ongeveer 100 kilmeter en 2 overtochten met een pontje is dit de laatste rit van 2023, Mocht het water toch nog dramatisch stijgen zullen we de route aanpassen.
De rit is op de gebruikelijke plaats te downloaden, maar wanneer tjidig beschikbaar ook hier.

Nu hier te downloaden.

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen