Honda Pan European Herfst-rit

Over dit evenement

Categorie
Toerrit - Besloten, alleen voor MC-ASOM leden
Datum en tijd
21 okt. 2018 09:00 - 14:00
Locatie
Clubhuis

Herfstrit 21 oktober 2018 - Puur Achterhoek

Start: Clubgebouw ASOM: Edisonstraat 3, 6902 PK Zevenaar.

Inschrijving 9:00 – 10:30

Finish: AC Restaurant Zevenaar, Doesburgseweg 43, 6902 PL Zevenaar, 0316-523995.

Voor leden MC-ASOM is het ook mogelijk mee te rijden met deze rit

In overleg met het bestuur van de ASOM, die het ook een goed plan vond, is besloten het clubgebouw van de ASOM Zevenaar als startplaats te gebruiken voor de Herfstrit 2018. En om de toegankelijkheid richting andere clubs te verhogen is ook voor deze keer, deelname opengesteld voor leden van de ASOM.

Vanwege het slechte weer in 2017 en daardoor een geringe belangstelling is voor dezelfde omgeving als 2017 gekozen, maar dan andersom en vele aanpassingen. De rit gaat door bossen, langs molens, vele kastelen en boerderijen, over essen met geweldige vergezichten en zelfs een klein stukje Duitsland (geen tank stations). Lengte ca. 200 km. We komen vele pleisterplaatsen tegen voor een kopje koffie of een heerlijke Achterhoekse lunch. Aanrader voor de koffie is Golfclub ’t Lohr in Voorst. Voor de lunch is halverwege bij het Muldershuis bij Eibergen bij de mooie Mallumse Molen, in de route opgenomen.

De rit gaat door de Liemers naar het Montferland. Na de berg “Het Peeske” genomen te hebben, gaan we via het stadje ’s-Heerenberg over de 3 Heuvelenweg richting Zeddam en duiken we de Achterhoek in. Na 45 km bereiken wij voor de liefhebbers de koffiestop de Golfclub ’t Lohr, ook  voor niet GVB’ers een mogelijkheid een balletje te slaan voor meer info: www.golfinvoorts.nl . Het gaat nu richting De Heurne en scampen het plaatsje “Lintelo”!  We passeren het stadje Bredevoort. Bredevoort is een voormalige heerlijkheid en vestingstadje. Het heeft de titel Boekenstad vanwege de antiquariaten en tweedehandsboekwinkels. We rijden nu steeds dieper de Achterhoek in en naderen het grensplaatsje Zwillbrock, net over de grens. Stap hier even af en bezoek de kerk. De Sint-Franciscuskerk in de Duitse plaats Zwillbrock is een barokke rooms-katholieke kerk, gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw als onderdeel van het Minorietenklooster aldaar.

We naderen Het Muldershuis met De Mallumse Molen, zeer geschikt voor een heerlijke lunch, of stop-  en/of rustplaats,  voor eigen meegenomen koffie met broodjes! De vroegste vermelding van deze watermolen stamt uit 1424. De molen maakte deel uit van het van Het Hof te Mallum, een leengoed van de Heer van Borculo. De molen was een dwang- of banmolen, wat betekent dat de boeren uit de omgeving verplicht waren daar hun graan te laten malen. Dit verzekerde de heer van inkomsten. Verschillende families hebben het leengoed bewoond en voerden dus ook het beheer over de molen.

Nadat de Havezate Mallum rond 1750 werd gesloopt, werd het Muldershuis, de naastgelegen kleine boerderij van de molenaar (Nedersaksisch: mulder), voorzien van een luxe dwarshuis. Zodoende kon de Heer van Mallum toch nog onder comfortabele omstandigheden in Mallum verblijven. De Hof werd toen al niet meer permanent bewoond, maar gebruikt voor de jacht en doorreis. Het Muldershuis was ook een pleisterplaats met schipperscafé voor de schippers van Berkelzompen, welke moesten wachten op het schutten van hun schepen. In 1895 kwam het molencomplex in het bezit van het Waterschap van de Berkel. 

Na het buikje vol gegeten te hebben, gaat het richting Neede, waar we de nieuwe Twente route passeren. We rijden over een van de mooie essen in deze route. Bovenop ziet u De Olde Mölle, ooit een Hollandtour eindpunt. Langs Borculo op naar Zwiep, laat u niet afleiden door de Witte Wieven! Door bossen, over essen, langs kastelen en vele boerderijen richting Ruurlo. Buiten Ruurlo passeren wij Huize Ruurlo. Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest. Het kasteel werd tot de fusie met Borculo, Eibergen en Neede tot de gemeente Berkelland gebruikt als gemeentehuis van Ruurlo, na een restauratie begin jaren tachtig. In Vorden aan de rechte kant alweer langs  een mooi kasteel: Kasteel Vorden. Kasteel Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. Het kasteel was in aanleg een militairbouwwerk, en werd vanaf 1315 bewoond. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. Het huis is door de eeuwen heen in het bezit geweest van verschillende adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda en van 1771 tot 1974 in de familie Van der Borch.

Na Wichmond passeren we kasteel Hackfort, in de 14e eeuw gebouwd door de heren van Bronckhorst. Op naar het kleinste stadje van  Nederland: Bronckhorst. Pas op dat je Ebenezer Scrooge niet tegen komt! Wij naderen het eindpunt, maar gaan nog eerst over mooie wegen, vlak langs de bochtige IJssel en over de oude IJssel, om in het Liemerse bij AC Zevenaar te eindigen.

Veel plezier en rij voorzichtig.

Groet,

Ben te Lintelo
Toercommissaris Oost.
06-55700164

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien