Nieuws

MC ASOM zet beste beentje voor

Ter gelegenheid van ons 50-jarig bestaan hadden we een uitgebreid programma voorbereid voor de Liemers en omstreken dat we in 2021 zouden uitvoeren.
Dat ging niet door. In de werkgroep Jubileum 50 jaar MC ASOM is begin 2022 ervoor gekozen het programma te versoberen tot een reünie voor leden en oud-leden.
Dat vindt plaats op 10 september voor alle leden en oud-leden van de club.
Daarnaast vindt het bestuur dat we onze club willen profileren als een fatsoenlijke motorvereniging met hart voor de maatschappij.
Zo kwamen we op het Braamhuis. Daar konden ze wel wat handjes gebruiken. En zo geschiedde. Begin augustus toog een groepje vrijwilligers aan de slag.
En niet zonder resultaat getuige het volgende artikel in de Gelderlander:

Motorclub uit Zevenaar laat zich van een andere kant zien: met kwast en roller aan de slag in het Braamhuis

ZEVENAAR - Wie aan motorclubs denkt, krijgt toch vaak het beeld voor ogen van stoere mannen in zwarte leren hesjes en tatoeages. De ASOM uit Zevenaar liet zich dit weekend van een heel andere kant zien.  

Anneke Liebrand 06-08-22, 19:58


Leden van die motorclub gingen met kwasten en verfrollers aan de slag in het Braamhuis in Zevenaar. Dit inloophuis voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker, kon van binnen wel een opfrisbeurt gebruiken. ,,En wij wilden graag iets doen voor het goede doel”, zegt voorzitter John Visser van de ASOM.  
De keuze voor het Braamhuis was eenvoudig gemaakt. ,,Veel leden hebben zelf of in hun omgeving te maken gehad met kanker.” Bovendien kan het Braamhuis wel wat extra naamsbekendheid gebruiken, vindt hij. ,,Veel mensen kennen het nog niet goed.”

Toen mijn dochter op school vertelde dat haar vader de voorzitter is van een motorclub, werd het toch even stil
John Visser, Voorzitter Allemaal Stapel Op Motorrijden (ASOM)

Stapel op motorrijden
De ASOM, ‘Allemaal Stapel Op Motorrijden’, telt ruim honderd leden en bestond vorig jaar een halve eeuw. Het was de bedoeling om daarmee flink uit te pakken. Maar door corona ging een streep door de festiviteiten. De motorliefhebbers besloten alsnog iets speciaals te doen en zijn van plan om zich elk jaar belangeloos in te zetten voor een maatschappelijk doel. 
Visser vindt het belangrijk dat zijn club zich van een positieve kant laat zien. Hij is zich zeer bewust van het negatieve imago van motorclubs. ,,Veel mensen denken bij een motorclub aan Outlaw-clubs”, zegt Visser. ,,Toen mijn dochter op school vertelde dat haar vader de voorzitter is van een motorclub, werd het toch even stil.”  

Wars van lawaai
De ASOM is van een heel andere orde. ,,Het is een toerclub, die in kleine gezelschappen rustig ritjes maakt en wars is van lawaai.”
De leden zetten zich wel vaker in voor de goede zaak. Tijdens de jaarlijkse Belfjorrit maken ze een rondrit met gehandicapte kinderen. Visser: ,,Wij zijn een nette club. We houden rekening met anderen en willen laten zien dat we maatschappelijk betrokken zijn. We willen een ander visitekaartje afgeven.”
John Visser, Voorzitter Allemaal Stapel Op Motorrijden (ASOM)

De leden zetten zich wel vaker in voor de goede zaak. Tijdens de jaarlijkse Belfjorrit maken ze een rondrit met gehandicapte kinderen. Visser: ,,Wij zijn een nette club. We houden rekening met anderen en willen laten zien dat we maatschappelijk betrokken zijn. We willen een ander visitekaartje afgeven.”.

Op het artikel is het nodige aan te merken, maar zowel het Braamhuis als MC ASOM worden genoemd. Er volgt later een artikel in Zevenaar Post.
Ook op Facebook wordt aandacht besteed aan deze activiteit: Braamhuis - Leden van ASOM klaren schilderklus in drie...

Vandaag 9 augustus 2022 verscheen Zevenaar Post met een prominent artikel over een volle pagina onder de kop: Vijftigjarige motorclubs deelt uit en houdt reünie.

Leden van ASOM aan het werk in het Braamhuis (Foto's: Alie Engelsman)

Vijftigjarige motorclub deelt uit en houdt reünie,
                                           di 9 aug, 18:23

ZEVENAAR - Motorclubs hebben soms een wat negatief imago. Motorrijders worden maar al te makkelijk geassocieerd met bendes, geweld en overlast. Om te laten zien dat Motorclub ASOM uit Zevenaar van een heel ander kaliber is, doen de leden graag iets voor de samenleving. Toen ASOM vorig jaar vijftig jaar bestond wilde de motorclub iets nuttigs doen voor het Braamhuis in Zevenaar. Afgelopen weekend losten ze hun belofte en werden de muren van de benedenverdieping van het inloophuis van een nieuwe laag verf voorzien.

Door Alie Engelsman
De motorclub en het Braamhuis hebben een goede band met elkaar. René Sloot, PR-man van de motorclub: “Als je elkaar uit de brand kunt helpen, dan doe je dat.” Al eerder, in coronatijd, bood Motorclub ASOM het Braamhuis de helpende hand. Het zangkoor van het inloophuis kon, vanwege de anderhalvemetermaatregel, niet meer zingen in het gebouw aan de Reisenakker in Zevenaar. John Visser, voorzitter ASOM: “We hebben toen aangeboden dat het zangkoor in ons clubgebouw kon repeteren. Daar hadden ze de ruimte wel.” Ans Schuiling van het Braamhuis was erg blij met deze oplossing: “Het zangkoor bestaat uit gasten en vrijwilligers die kanker hebben of hebben gehad, een kwetsbare groep. Sommige gasten zaten al een jaar lang binnen vanwege corona. Het koor was erg blij met de oplossing van de motorclub.”

Jan Braam

Het Braamhuis in Zevenaar bestaat op 24 november 10 jaar en is vernoemd naar internist Jan Braam. Het inloophuis voor mensen die kanker hebben of er mee te maken hebben is tot stand gekomen dankzij zijn collega’s van de afdeling Interne geneeskunde in het Ziekenhuis Zevenaar na zijn afscheid. Ans: “We zijn blij met het inloophuis, dat op een prachtige locatie achter het ziekenhuis ligt. We hebben beneden een mooie ontvangstruimte, en boven is er onder andere een zorgruimte. Het Braamhuis draait volledig op vrijwilligers en is afhankelijk van sponsoren. Dat ASOM belangeloos muren wil schilderen, is dus heel welkom.”

Batavierenweekenden

Motorclub ASOM (Allemaal Stapel op Motorrijden) werd op 26 juli 1971 opgericht. John en René zijn leden van het eerste uur. John was de eerste tijd zelfs aspirantlid, omdat hij nog geen motorrijbewijs had. De beide mannen hebben de club zien groeien. Op dit moment telt de club een kleine 110 leden. René: “De meeste leden zijn toch wel 50+. Toen ik nog jong was dacht ik: ‘wat bezielt die mensen boven de 50 om nog op een motor te klimmen, maar nu ben ik er zelf al dik overheen.” Beide mannen hebben mooie herinneringen aan de Batavierenweekenden, die ASOM tot circa1986 organiseerde. John: “Dat was altijd het tweede weekend van maart in Ooy, op het terrein van Schutterij EMM. Motorrijders kwamen op vrijdagmiddag en kampeerden in de weilanden. Op zaterdag was er een gezellig samenzijn en een feestavond en op zondag gingen we met 150 motoren de dijk op. Dat was prachtig. Maar het werd groter en groter. Er kwamen zoveel mensen op af, dat het niet meer te handhaven was en daardoor moesten we er helaas mee stoppen.”

Laboratoriumruimte

René: “We hebben op de vrijdagavond onze vaste clubavond, in ons clubgebouw. Dat gebouw hebben we nu zo’n 25 jaar. Daarvoor ontmoetten we elkaar in cafés.” John: “ Dat gebouw was een laboratoriumruimte van een pindaverwerkingsbedrijf in Doetinchem. Toen dat laboratorium overbodig was, konden wij het overnemen, dankzij een van onze leden die daar werkte. Voor een symbolisch bedrag hebben wij de grond van de gemeente in eigendom gekregen en hebben de leden het gebouw verplaatst naar de Edisonstraat in Zevenaar. ASOM heeft naast de clubavond maandelijks nog andere toeractiviteiten. Elk jaar organiseert de motorclub een middag voor de pupillen van Stichting Belfjor, een kleinschalige zorgboerderij in Loil. Ze bezorgen de kinderen met een beperking een geweldige middag door ze mee te nemen op hun motoren. Een dag die wordt afgesloten met een gezamenlijke barbecue voor de kinderen en de motorrijders.

Reünie

In september viert de motorclub alsnog het 50-jarig jubileum, dat vorig jaar niet door kon gaan. John: “We hadden een groot feest gepland, met een feesttent, motoren uitgestald met een bouwjaar tussen 1971 en 2021, springkussens en noem maar op. We houden het nu een stuk kleiner. We focussen ons op de reünie voor alle 900-1000 mensen die ooit lid van onze club zijn geweest. In het clubgebouw zal een doorlopende dia-/fotoshow te zien zijn met opnames van ASOM-activiteiten vanaf 1971 en buiten is er ruimte voor live-muziek en een plek om gezellig bij te kletsen.” René: “Het is nog een hele klus om iedereen op te sporen. We hebben wel veel namen kunnen achterhalen uit de verenigingsbladen, maar zoek dan maar eens de adressen. We willen een oproep doen aan oud-leden om zich aan te melden via 50jaar@mc-asom.com.”

John Visser, Ans Schuiling en René Sloot in het clubgebouw van ASOM (Foto: Alie Engelsman)

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen