Nieuws
De Liemerse Vlag
In het clubhuis wordt wel eens de discussie gevoerd over waar nu eigenlijk de Liemers ligt. Dus maar een bron geraadpleegd:. Daarin lees je het volgende verhaal.
' De tussen de Over Betuwe en Achterhoek gelegen streek. Ze wordt gemarkeerd door de Rijn, IJssel, Oude IJssel, weg Keppel-Zeddam-'s Heerenberg en Duitse grens. Aan de oostkant liggen de zo'n 130.000 jaar geleden door Scandinavisch landijs en smeltwater vormgegeven natuurrijke hoogten van het Montferland, waar de bodem hoofdzakelijk uit grof, grindrijk materiaal bestaat. Westelijk hiervan vinden we jongere smeltwater- en windafzettingen. Het zijn zandige sedimenten, die voornamelijk van de tienduizend jaar geleden geëindigde laatste ijstijd dateren. Er omheen liggen rivierafzettingen welke aan en bij de oppervlakte voornamelijk pas na de laatste ijstijd werden gevormd. Voorzover deze afzettingen onder de huidige klimaatsomstandigheden ontstonden, zijn ze alleen bij de (voormalige) rivierbeddingen enigszins zandig. In het hart van de Liemers werd het vrij sterk uitgegroeide Zevenaar een belangrijk streekcentrum."
Kortom, tamelijk vaag en subjectief. In een artikel in de Gelderlander vind je het volgede verhaal:
' Inwoners van pakweg Wehl, Gendringen en Zeddam wordt voorgehouden dat ze in de Liemers wonen. Veel van hen vinden echter zelf dat ze Achterhoeker zijn. Waar ligt dan die grens?
Het eigenlijke probleem blijkt, dat beide regio's geen vastomlijnde en officiële bestuurlijke eenheden zijn, laat staan dat ze naadloos op elkaar aansluiten. Welk criterium je er ook bij sleept - dialect, geloof, grondsoort of biermerk -, je komt er niet uit. Nog lastiger wordt het, nu steeds meer mensen van buiten de streek de Liemers als een deel van de Achterhoek gaan opvatten.
Vanwege alle dilemma's wordt steeds vaker gekozen voor de meest praktische oplossing: de Oude IJssel als grens. Zowel Liemers Museum als Staring Instituut hanteren bijvoorbeeld die lijn en dat bevalt goed. Gevolg is wel dat zowel Gendringen als Ulft als Liemerse plaatsen worden opgevat.
Het beschreven compromis kort samengevat: alles tussen Oude IJssel, IJssel, Rijn en landsgrens is Liemers, de rest van Oost-Gelderland is Achterhoek. Duidelijker kan het eigenlijk niet. Maar of de discussie erdoor nu in de doofpot verdwijnt? '
En dan nu nog de vraag hoe het zit met die vlag. De vlag is pas gekomen nadat de Achterhoek haar eigen vlag presenteerde. Er moest en ziou nu ook een Liemerse vlag komen. Op initiatief van de gmeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar is na een ontwerpcompetitie in juli 2021 de valg definitief gekozen uit 5 genomineerde inzendingen. Lees hier het hele artikel van Omroep Gelderland.
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen