Woensdag Rit

Over dit evenement

Categorie
Toerrit - Woensdagritten
Organisator
Woensdag-ritten
Datum en tijd
27 jun. 2018 00:00 - 00:00
Locatie
MC-ASOM, Edisonstraat 3, Zevenaar

Woensdag Rit

De Woensdag Rit van 27 juni gaat naar Bad Rothenfelde in het Teutoburger Wald.

Waarom naar Bad Rothenfelde? We gaan hier naar toe omdat in deze plaats een Gradierwerk staat en dit zeker de moeite waard is om te bekijken. Daarnaast is het Teutoburger Wald een prachtige omgeving met mooie wegen.

Wat is een Gradierwerk?

Een Gradierwerk is een afgedekte, zeer lange en dikke huizenhoge muur van bossen met fijne takjes van meestal sleedoorn. Bovenin het Gradierwerk wordt water met een lage zoutconcentratie uit een zoutwaterbron over de takkenbossen gegoten met als doel om het zoutaandeel in het water te verhogen, waardoor water met oorspronkelijk een lage zoutconcentratie geschikt wordt om er zout uit te winnen. Doordat het zoute water langzaam door de takken sijpelt en er water verdampt door warmte, wind en zon stijgt de zoutconcentratie in het water. Om het zoute water naar boven te transporteren wordt in Bad Rothenfelde gebruik gemaakt van een windmolen bovenop de installatie.

Een extra voordeel van deze methode is dat er ook onzuiverheden uit het zout achterblijven op de sleedoorn en daarmee uit het zout worden verwijderd.

Veel Gradierwerken staan tegenwoordig ook in kuuroorden, omdat in de omgeving van deze constructies een zilte geur heerst die doet denken aan zeelucht en er ook verontreinigingen uit de lucht zouden worden geabsorbeerd, waardoor er een gezonde omgeving is.

Het Duitse woord Gradierwerk komt van het Duitse woord gradieren en dat betekent versterken/op een hogere graad brengen.

Route:

Via de A12 en A18 richting Varsseveld en dan naar Winterswijk. We steken bij Kotten de grens over en nemen wat verderop een stukje A31 in noordelijke richting tot Nienborg. Via  Steinfurt, Emsdetten en Bad Iburg rijden we over secundaire wegen naar Bad Rothenfelde.

Na het bekijken van het bouwwerk rijden we in noordelijke richting verder door het Teutoburger Wald tot bij Bramsche. Vanaf daar gaat het in westelijke via Schüttorf naar De Lutte waar we de A1 nemen richting Hengelo. We vervolgen verder onze route via de autosnelweg naar Arnhem om tijdig weer thuis te zijn. Indien we krap in de tijd zitten kunnen we bij Schüttorf al de autobahn nemen.

Lengte ca 435 km, waarvan meerdere stukken autosnelweg om tijdig weer terug te zijn.

Vertrek 9 uur vanaf clubhuis.

Als je van plan bent om mee te gaan laat het mij dan even weten via de mail (voorzitter@mc-asom.com). Indien de weersverwachting op dinsdag 26 juni er niet goed uitziet wordt de rit uitgesteld. Ik stuur dan uiterlijk dinsdagavond een mail naar degenen die zich hebben aangemeld!! Let dus op je mail dinsdagavond. Geen bericht: rit gaat door op 27 juni.

De route en track staan op de ASOM-site. Voor degenen die geen ASOM-lid zijn: stuur mij een mailtje als je mee wilt rijden, dan mail ik je de route.

John Visser

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen