ASOM@ALPS 2017

Foto_1.jpg
ASOM@ALPS 2017

Rob van Esch heeft het initiatief genomen om met zijn kennis en ervaring een internationale reis te organiseren naar Oostenrijk, waarbij de "mooie en grote passen" worden gereden. De reis wordt georganiseerd van 2 t/m 8 juli 2017, waarbij effectief vier dagen ter plaatse wordt rond getoerd. Op het programma staan drie fantastische routes die Rob heeft uitgezet, waaronder één koningennenrit met 6 passen (Reschen, Stelvio, Gavia, Mortirolo, Umbrail en wederom de Reschenpas) en met een afstand van circa 300 km.

De organisatorische/financiële zaken worden in eigen hand gehouden. Voordeel hiervan is dat de kosten relatief laag gehouden kunnen worden en dat er 100% flexibiliteit toegepast kan worden. Samen wordt besloten of ritten worden aangepast of (bv i.v.m. eventueel slecht weer of calamiteiten) of worden verplaatst binnen de vier beschikbare dagen. De reis wordt als "pilot project" als een internationale reis binnen MC-ASOM geintroduceerd door Rob wordt als initiatiefnemer bekeken in hoeverre e.e.a. te integreren is binnen de verenigingsstructuur van onze club.

Asom@Alps 2017, het pilotproject voor toekomstige internationale reizen van MC Asom, zit er inmiddels op. We mogen nu al stellen dat het een groot succes was. Hieronder is een kort verslag van de reis weergegeven. 

Dag 1 - Kilometers maken op de Duitse snelweg.....

De reis werd gemaakt door Alex Bos, Eric Belger, Huub Ammerlaan en Rob van Esch.

Foto_2.jpg
De deelnemers aan ASOM@ALPS 2017
Foto_3.jpg
Dag 1

Met z’n vieren vertrokken Alex, Eric,Huub en Rob zondag 2 juli vanaf het clubhuis aan de Edisonstraat naar de Allgäu in Zuid Duitsland, waar de eerste overnachting was gereserveerd. Een 700 km lange snelwegrit die regelmatig vertraagd werd door bouwactiviteiten en ons ook nog trakteerde op wat kleine buitjes.


Overnacht werd bij Gasthof zur Rose in Argenbuhl-Eglofs.

Dag 2 - Via Silvretta Hochalpenstrasse naar "Basecamp"  Hotel Alpetta in Nauders

De volgende dag - maandag 3 juli - startten we in de regen richting Nauders in Oostenrijk waar we vier nachten zouden verblijven. De start was nat maar via een mooie route kwamen we op de Silvretta Hochalpenstrasse en werd de zon onze grote vriend. Vanaf dat moment tot en met de terugkomst in Zevenaar hebben we fantastisch zonnig weer gehad. Wat een weelde!


Foto_4.jpg
Dag 2
Foto_5.jpg
Hotel Alpetta

In Nauders namen we onze intrek in Hotel Alpetta en dat was een goede keuze. Vanuit hier maakten we elke dag een tocht van ongeveer 250 km over de bergpassen van Zuid Tirol en het Italiaanse Sondrio.

Dag 3 - De Flüelapass en de Albulapas  

Dinsdag 4 juli starten we in het Zwitserse Engadin waar de Flüelapass en de Albulapas op onze route lagen. Een ontspannen rit met niet al te moeilijke passages en een prima opwarming voor de wat uitdagendere passen later die week.

Foto_6.jpg
Dag 3

Dag 4 - De Stelvio, Gavia en de Umbrailpas

Foto_7.jpg
Dag 4

We waren er klaar voor en woensdag reden we gezamenlijk naar Prato dello Stelvio, waar de 48 tournantes van de Stelvio op ons wachtten. Hier gingen we individueel verder met eigen rijstijl, rustmomenten, fotoshots en vergezichten. Nog volop nagenietend verzamelden we op de parkeerplaats bij de top en troffen er vele Stelvio toeristen (vooral motorrijders en fietsers) uit allerlei landen. De daarna volgende afdaling via de Umbrailpas naar Bormio was puur genieten. De passen zijn duidelijk sterk verbeterd qua wegdek en regelmatig tref je zelfs asfaltstroken in perfecte staat. In Bormio genoten we onder de bomen van onze lunch voordat we onze route naar Livigno en de lange tunnel Munt la Schera voortzetten. Over de Ofenpas en de Reschenpas keerden we voldaan terug naar ons hotel. Wat een dag! 

Dag 5 - De Mortirolopas en nomaals de Gavia en de Umbrailpas

De volgende dag wilde Rob toch graag de Mortirolopas nemen omdat hij daar nog nooit geweest was. We reden over de Umbrailpas aan en gingen in Bormio de weg naar de Passo di Gavia op. Na een heerlijke pizza als lunch hadden we weer energie genoeg om de Gavia, die toch iets smaller en minder qua wegdek was, te bedwingen. Via Ponte di Legno zochten we de oprit van de Mortirolopas op en bemerkten we waarom deze pas niet zo populair is. Hij is duidelijk lager, smaller en niet zo geschikt voor massaal verkeer. Toch zeker de moeite waard.

Via Bormio en de Umbrailpas sloten we deze pittige dag en daarmee de bergritten in Zuid Tirol af.

Foto_8.jpg
Dag 5

Hieronder zijn een tweetal fimpjes weergegeven, links een fimpje van de afdaling van de Umbrailpas, rechts een verkort fimpje van de Stelvio.

Dag 6 - Helaas weer terug ...

Foto_9.jpg
Dag 6

De terugreis week af van de originele plannen omdat het Timmelsjoch niet mocht ontbreken op onze reis. We namen afscheid van Nauders en kropen in het Ötztal omhoog naar het Timmelsjoch, waar we een uitgebreide stop hielden. De afdaling bracht ons via de Jaufenpas naar de snelweg die ons met de vlam in de pijp over de Brennerpas voerde richting Seefeld. Na een korte stop hier reden we via Garmisch Partenkirchen naar ons Gasthof in Buchloe. 

Dag 7 - Wederom kilometers maken op de snelweg

Foto_10.jpg
Dag 7

De volgende dag restte ons een 700 km lange snelwegrit, die ons naar de Rastplatz Hünxe West bracht, waar we afscheid namen. We hadden een topteam met ruimte voor individuele vrijheid, fantastisch weer, goede onderkomens en prachtige bergritten m.a.w. het was top!


Op het laatst ging het gas er nog even op zodat we toch om 18.00 uur thuis waren.


Asom@Alps 2017 staat en zal door ons geëvalueerd worden en daar waar nodig aangepast.

Volgend jaar weer?  Wie weet.....

Rob van Esch, juli 2017

Op de fotopagina van MC-ASOM zijn de foto's geplaatst.